Τι δικαιώματα έχω αν με συλλάβουν

ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Τι πρέπει να γνωρίζετε ;

Αν σας σταματήσουν αστυνομικοί για οποιονδήποτε λόγο στο δρόμο και σας ζητήσουν να επιδείξετε την αστυνομική σας ταυτότητα, οφείλετε και πρέπει να το κάνετε. ,

Αν αρνηθείτε, πέραν των ποινικών κυρώσεων θα σας οδηγήσουν στο ΑΤ για  να προβούν σε έλεγχο - εξακρίβωση στοιχείων.

Εάν έχετε μαζί σας την ταυτότητα και την δείξετε, έχετε εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις σας και μπορείτε να αποχωρήσετε.

Σε περίπτωση όμως που σας ζητηθεί να πάτε στο τμήμα καθώς θέλουν  να κάνουν και άλλους ελέγχους που αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει έλεγχος για το εάν εκκρεμεί εις βάρος σας κάποια δικαστική απόφαση ή κάποιο ένταλμα σύλληψης, μπορείτε να τους ακολουθήσετε και φυσικά αμέσως να καλέσετε τον δικηγόρο Σας.

Το ότι αποδέχεστε να πάτε στο τμήμα αυτό δεν σας καθιστά ούτε κατηγορούμενους ούτε μάρτυρες,  άρα πηγαίνετε αυτοβούλως ως ΠΟΛΙΤΕΣ και έχετε όλα τα νόμιμα δικαιώματα που σας παρέχει το Σύνταγμα και οι νόμοι της Ελλάδας.

Στο τμήμα θα επιδείξετε εκ νέου την ταυτότητά Σας και να αρνηθείτε να απαντήσετε σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση.

Εάν δεν έχετε την ταυτότητα μαζί σας τότε οφείλετε να πάτε στο ΑΤ για εξακρίβωση αλλά και πάλι επειδή πηγαίνετε αυτοβούλως ως Πολίτης θα πάρετε κατευθείαν συγγενικό σας πρόσωπο για να προσκομίσει την ταυτότητα στο ΑΤ που θα πάτε.

Δεν έχει κανένας το δικαίωμα σε αυτήν την περίπτωση να σας βάλει στο κρατητήριο ή να σας περάσει χειροπέδες.

Θα πρέπει να σας υποδείξουν κάποιο χώρο με καρέκλα και μάλιστα σε καθεστώς ελευθερίας να περιμένετε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

ΣΥΛΛΗΨΗ

Τι πρέπει να γνωρίζετε ;

Η αστυνομία μπορεί να σας συλλάβει μόνο αν συντρέχει μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Αν έχει εκδοθεί εναντίον σας ένταλμα σύλληψης ή αν διαπράξατε αυτόφωρο αδίκημα.

 Αν έχει εκδοθεί εναντίον σας ένταλμα σύλληψης
Το ένταλμα σύλληψης είναι έγγραφο το οποίο εκδίδεται από τον ανακριτή και επιδίδεται από την αστυνομία στον ύποπτο.

 Ο ανακριτής είναι δικαστής και μόνο αυτός μπορεί να υπογράψει ένταλμα σύλληψης.

Επιπλέον το ένταλμα, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία σας και ακριβώς την πράξη για την οποία κατηγορείστε!

Ελέγξετε το ένταλμα και απαιτείστε να υπογράψετε την «έκθεση σύλληψης», ένα έγγραφο που θα αποδεικνύει τον τόπο και το χρόνο της σύλληψης.

Στη συνέχεια, και για όσα διαρκεί αυτή η διαδικασία ένα πράγμα θα έχετε στο μυαλό σας ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΩ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ότι έχω να πω θα το πω στον κ. Εισαγγελέα.

Αν διαπράξατε αυτόφωρο αδίκημα  ο νόμος δίνει στην αστυνομία το δικαίωμα να συλλάβει το δράστη, χωρίς δικαστικό ένταλμα σύλληψης.

Οι αστυνόμοι που σας συλλαμβάνουν οφείλουν να σας πάνε αμέσως στο Αστυνομικό τμήμα. Ζητήστε να υπογράψετε «έκθεση σύλληψης».

Στο τμήμα δηλώστε τα στοιχεία σας και μην απαντήσετε σε άλλες ερωτήσεις. Ότι έχω να πω θα το πω στον κ. Εισαγγελέα.

Προσοχή : Ο κατηγορούμενος ΔΕΝ είναι μάρτυρας, δεν οφείλει «να πει την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια, χωρίς φόβο και πάθος»! Το αντίθετο, ο κατηγορούμενος έχει το λεγόμενο «δικαίωμα της σιωπής». Δηλαδή σε όλες τις ερωτήσεις δεν οφείλει να πει την αλήθεια, δεν οφείλει να πει τίποτα, μπορεί απλώς να πει «αρνούμαι την κατηγορία» ή απλά να πει «δεν απαντώ»!

Μέχρι να έρθει ο δικηγόρος σας, μη δίνετε εξηγήσεις, μην προσπαθείτε να δικαιολογηθείτε, μη λέτε καν «δεν ξέρω», μην υπογράφετε τίποτα.

Να ζητάτε διαρκώς το δικηγόρο σας. Μη σταματήσετε να το απαιτείτε, μέχρι να σας επιτρέψουν να μιλήσετε μαζί του.

Το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορούν να βρίσκεστε υπό κράτηση στο ΑΤ είναι 24 ώρες. Μετά πρέπει να σας οδηγήσουν στον Εισαγγελέα.

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ

ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΝΩΣΗ ΣΑΣ

Είτε πρόκειται για την πρώτη σας σύλληψη είτε έχετε ήδη ποινικό μητρώο, η δικηγορική μας ομάδα μπορεί να σας παράσχει το επίπεδο νομικής εκπροσώπησης που χρειάζεστε για να αναζητήσετε το πιο συμφέρον αποτέλεσμα στην περίπτωσή σας.

Πριν δεχτείτε μια διαπραγμάτευση περί ακροάσεων που προσφέρεται από έναν εισαγγελέα, προτού χάσετε την ελπίδα, προτού υποβάλετε απαντήσεις μετά από σύλληψη, συζητήστε την κατάσταση με έναν δικηγόρο ποινικολόγο που μπορεί να σας συμβουλεύσει σωστά.

Όπου και αν βρίσκεστε στην ποινική διαδικασία, η συμμετοχή ενός δικηγόρου μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσει ότι τα συνταγματικά σας δικαιώματα προστατεύονται καλά. Είμαστε ποινικολόγοι δικηγόροι με μεγάλη εμπειρία, αφιερωμένοι στην επιθετική εκπροσώπηση των πελατών μας εντός και εκτός της ποινικής δικαστικής αίθουσας.

 

ΑΠΟΓΟΡΕΥΕΤΑΙ  Η  ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΣΥΛΛΗΨΗ. Για ότι άλλο χρειαζεστε νομική βοήθεια παρακαλώ καλέστε στο 211 410 54 56

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ