κλοπή οχήματος

Τι Ενέργειες Να Κάνω Εάν Μου Κλέψουν Το Αυτοκίνητο

Το συχνό φαινόμενο της κλοπής αυτοκινήτων.

Δυστυχώς το φαινόμενο της κλοπής σε μεταφορικά μέσα (αυτοκίνητα ή μηχανές ) έχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Ακόμα και εάν είσαστε από τους τυχερούς  που δεν έχετε πέσει θύματα κλοπής είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχετε ακούσει από κάποιον γνωστό, φίλο ή γείτονα ότι του έκλεψαν το όχημά του κάτω από την οικία του.

 

Κλοπή αυτοκινήτου – Ενέργειες.

Αρχικά  θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μετακινήσει το αυτοκίνητο κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας που έχει επίσης κλειδί ή το δανείστηκε και ξέχασε να σας ενημερώσει.
Εάν δεν έχετε σταθερή θέση παρκινγκ κάντε μία βόλτα γύρω από το σπίτι και ελέγξτε μήπως έχετε παρκάρει αλλού. Καλέστε την τροχαία μήπως  έχετε παρκάρει κάπου που δεν επιτρέπεται και έχει ρυμουλκηθεί  από γερανό.

Αν τίποτα από αυτά δεν ισχύει τότε είναι πολύ πιθανό ότι έχετε πέσει θύμα κλοπής και θα πρέπει να δράσετε γρήγορα.

 

 

Διαδικασίες μετά από κλοπή αυτοκινήτου.

Άμεσα να αναφέρετε την κλοπή στο τμήμα ασφαλείας του αστυνομικού τμήματος της περιοχής σας. Αρμόδιο είναι το τμήμα ασφαλείας. Πρέπει να  υποβάλετε μήνυση κατά αγνώστων. Για την υποβολή αυτή αρκεί η ταυτότητά σας και δεν είναι απαραίτητη η παρουσία δικηγόρου. 

Να ζητήσετε οπωσδήποτε να περάσει η κλοπή και στο ηλεκτρονικό σύστημα της τροχαίας.

Η κλοπή αυτοκινήτου είναι ποινικό αδίκημα  και είναι απαραίτητη η έγκληση  για την αναζήτηση του οχήματος από την αστυνομία αλλά και τη συνέχεια της διαδικασίας, αφού αν έχετε ασφάλεια κλοπής αυτοκινήτου μερική ή ολική, θα μπορέσετε να αποζημιωθείτε.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Την ενημέρωση και μήνυση στην αστυνομία πρέπει να την κάνετε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να αποφύγετε και τις πιθανές αστικές και ποινικές συνέπειες που θα μπορούσαν να προκληθούν από το κλεμμένο αυτοκίνητο σας, όπως πχ να χρησιμοποιηθεί το κλαπέν όχημα σας  σε ληστεία ή να χτυπήσει πεζό κτλ.

Παράλληλα καλέστε την ασφαλιστική σας εταιρεία και ενημερώστε τους για να το περάσουν και αυτοί ως συμβάν.

Επίσης εάν το όχημά σας είναι με leasing ή τραπεζικό δάνειο και έχει παρακράτηση κυριότητας θα πρέπει να ενημερώσετε και εκεί για την κλοπή.

Έχετε ασφάλεια κλοπής ;

Εάν στο ασφαλιστήριο σας  έχετε προβλέψει κάλυψη για κλοπή θα πρέπει με το χαρτί της έγκλησης από την αστυνομία και την άδεια κυκλοφορίας (αν φυσικά έχετε) να απευθυνθείτε στην ασφαλιστική εταιρία και να αναφέρετε την κλοπή.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

Θα πρέπει να έχετε και τα δυο κλειδιά του αυτοκινήτου ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ.

Υπάρχουν Δικαστικές αποφάσεις που έχουν μειώσει το τίμημα της αποζημίωσης  ή κάνουν δεκτό τον ισχυρισμό για υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη με αποτέλεσμα να απαλλάσσονται οι ασφαλιστικές καθώς στα συμβόλαια αναγράφεται ως απαραίτητος όρος η κατοχή και η παράδοση στην ασφαλιστική εταιρεία και των δυο κλειδιών του οχήματος.

Εάν όμως  είχατε αφήσει το δεύτερο κλειδί στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου ή εντός του οχήματος που σας έκλεψαν τότε δεν θα έχετε πρόβλημα. Αυτό όμως θα πρέπει να έχει αναφερθεί ρητά στην έγκλησή σας που θα υποβάλετε στην αστυνομία.

Θεωρείτε ύποπτο εάν έχετε μόνο ένα κλειδί.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες απαιτούν ταχύτατη ενημέρωση και συχνά δίνουν διορία λίγων ημερών για να το κάνετε αφού και οι ίδιες έχουν υπηρεσίες εντοπισμού κλεμμένων αυτοκινήτων.

Τι ισχύει στην ασφάλιση μερικής κλοπής αυτοκινήτου;

Η ασφάλιση μερικής κλοπής του οχήματος καλύπτει εκτός από τα αντικείμενα που έχουν κλαπεί τις ζημιές που έχουν γίνει στο αυτοκίνητο, μέχρι και κλειδιά που μπορεί να έχουν κλαπεί.

Εάν πχ βρεθεί το όχημά σας αλλά τρακαρισμένο ή κατεστραμμένο  τότε η ασφαλιστική εταιρεία υποχρεούται να σας αποζημιώσει. Εάν μάλιστα οι ζημιές είναι ακριβότερες από το ασφάλιστρο τότε θα σας αποζημιώσουν σαν ολική κλοπή.

Εάν πχ το όχημα σας είχε ασφαλιστεί για 15.000 € και βρεθεί άλλα έχει ζημιές για 15.100 € τότε η επισκευή του είναι ασύμφορη και θα σας καταβληθεί το ασφάλιστρο των 15.000 € 

Τι καλύπτει αναλυτικά η ασφάλιση μερικής κλοπής αυτοκινήτου:

α) Την αξία των τεμαχίων ή εξαρτημάτων του οχήματος που έχουν κλαπεί, που είναι στερεά προσδεδεμένα σε αυτό και είναι απαραίτητα για την κίνηση και τη λειτουργία του.

β) Την αξία των υπόλοιπων πρόσθετων εξαρτημάτων του οχήματος που έχουν κλαπεί, τα οποία βρίσκονται στο εσωτερικό του, όπως συστήματα ήχου, εικόνας, πλοήγησης και συ- σκευές τηλεπικοινωνίας. Σε περίπτωση που η εγκατάσταση των αντικειμένων αυτών δεν έχει γίνει από το εργοστάσιο κατασκευής ή την αντιπροσωπεία, η ευθύνη της εταιρίας δεν μπορεί να υπερβεί ένα συγκεκριμένο ποσό.

γ) Τις ζημιές που θα προξενηθούν στο αμάξωμα του αυτοκινήτου κατά το χρόνο της αφαίρεσης ή/και της απόπειρας αφαίρεσης των τεμαχίων ή εξαρτημάτων και τις ζημιές που θα προκαλέσει ο κλέφτης κατά την προσπάθειά του να αποκτήσει πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους του αυτοκινήτου.

δ) Το κόστος αντικατάστασης των κλειδιών ή/και των κλειδαριών του οχήματος σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας των κλειδιών. Η προσκόμιση των σχετικών τιμολογίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της αποζημίωσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την κάλυψη των τεμαχίων ή εξαρτημάτων που έχουν κλαπεί, είναι να έχει προηγηθεί διάρρηξη του οχήματος και να υπάρχουν εμφανή ίχνη παραβίασης.

ε) Ζημιές αυτού του αυτοκινήτου (ίδιες ζημιές) στο διάστημα που το αυτοκίνητο είναι στην κατοχή του κλέφτη.

 

Πως αποζημιώνεται ο ασφαλισμένος;

Αφού κάνει τα ανωτέρω δήλωση σε αστυνομία και ασφαλιστική αναμένει την ενημέρωση της εταιρείας για το πότε θα του καταβάλουν το ποσό του συμβολαίου.

Εάν διαφέρει το ποσό που θα σας προτείνει η ασφαλιστική από το ποσό του συμβολαίου δηλαδή σας δίνει λιγότερα χρήματα τότε μην δεχθείτε και επικοινωνείστε με δικηγόρο για να σας βοηθήσει.

Στην μερική κλοπή μόλις βρεθεί το όχημά σας είτε κινείται μόνο του είτε με γερανό ζητείστε να το μεταφέρουν κατευθείαν σε επίσημη αντιπροσωπεία. Εκεί θα λάβει χώρα η πραγματογνωμοσύνη δηλαδή η εκτίμηση σε κόστος για την επισκευή του οχήματος.

Η πραγματογνωμοσύνη που θα εκδώσει η επίσημη αντιπροσωπεία θεωρείται αποδεικτικό που δεν προσβάλλεται ούτε από ασφαλιστικές ούτε φυσικά από δικαστικές αποφάσεις.

Μόλις η αντιπροσωπεία εκδώσει το κοστολόγιο επισκευής θα κληθεί ο ασφαλιστικός υπάλληλος θα ενημερωθεί και μετά από λίγες ημέρες θα σας καλέσει η ασφαλιστική εταιρεία για ενημέρωση.

Εάν διαφέρει το ποσό που θα σας προτείνει η ασφαλιστική από το ποσό του συμβολαίου δηλαδή σας δίνει λιγότερα χρήματα τότε μην δεχθείτε και επικοινωνείστε με δικηγόρο για να σας βοηθήσει.